Hoe het begon

Drie jaar geleden ben ik gestart in het tweede leerjaar dat halftijds ook een graadsklas was met het eerste leerjaar. De twee volgende schooljaren heb ik voltijds in het eerste leerjaar gestaan en ik zou er niet meer weg willen! In september mag ik weer kinderen leren lezen, rekenen en schrijven!

Ongeveer twee jaar geleden werd ik actief op Pinterest. Daar vond ik allerlei materialen die ik ook zou kunnen gebruiken in mijn klas. Ten minste, als ze in het Nederlands waren gemaakt. Ik bewaarde alle ideeën en werkte er heel wat uit tijdens de zomervakantie. Het afgelopen schooljaar hebben mijn collega’s en ik deze spelletjes gebruikt in de klas. Nu zouden we niet meer zonder kunnen!

Deze blog is bedoeld om de spelletjes die ik maak te delen. Heel waarschijnlijk zullen er ook andere materialen volgen. Mocht je iets gebruiken dan mag je altijd laten weten wat je er van vond!

De materialen die ik maak zijn afgestemd op de methodes die we op school gebruiken:

  • Taal – Veilig leren lezen
  • Rekenen – Kompas
  • Spelling – Tijd voor taal
  • Schrift – Karakter

Gebruik jij andere een andere methode? Geen probleem! Vaak zal je de spelletjes kunnen gebruiken zonder aanpassingen.

Hoe gebruik je de materialen?

We gebruiken de spelletjes in kieskasten. Dat zijn ladeblokken waar we alles in opbergen. Hoe en wanneer de kieskasten gebruikt worden is in elke klas anders. Je kan de materialen op verschillende manieren/momenten inzetten:

  • Sneller klaar
  • Remediëring
  • Pre-teaching
  • Zelfstandig werk

Sneller klaar: Je hebt elke keer weer leerlingen die hun opdracht veel sneller klaar hebben dan alle anderen.  Tot vorig jaar liet ik hen extra blaadjes maken. Sommigen onder hen ervaarden dit als een last en gingen na een tijdje minder snel werken om toch maar geen extra taak te krijgen. Als de leerlingen nu weten dat ze mogen ‘kiezen’ is dit minder het geval. (Je kijkt wel best na of het gevraagde werk werd gemaakt.)

Remediëring: Tijdens deze momenten werkt het grote deel van de klasgroep met de kieskasten en heb ik een klein groepje leerlingen bij me om bepaalde leerstof te herhalen. Doordat de andere kinderen zelfstandig en zinvol bezig zijn, kan ik leerlingen bijwerken.

Pre-teaching: Vele spelletjes kunnen gebruikt worden om zwakkere leerlingen te laten kennis maken met nieuwe leerstof. Dit gebeurt op een speelse manier (niet schriftelijk) waardoor de betrokkenheid vergroot.

Zelfstandig werk: Kieskasten kan je ook inzetten tijdens zelfstandig werk. De kinderen kunnen zelfstandig werken met de spelletjes en ik hoef niets te verbeteren! Bijna alle materialen hebben de mogelijkheid tot zelfcorrectie. De leerlingen weten onmiddellijk of ze juist zijn zonder tussenkomst van de leerkracht.

39 gedachtes over “Hoe het begon

  1. Anoniem zegt:

    Ik vind dit een super goede site met handige materialen, en de site zelf is ook overzichtelijk. Nu vroeg ik me af of het mogelijk is de materialen in ‘PDF’ op de site te zetten i.p.v. in ‘.rar’, want dat krijg ik niet open op mijn computer.

    Like

    • Hey, bedankt voor je interesse. Het is altijd fijn om te lezen dat mijn werk goed wordt bevonden.

      Heb je WinRar al gedownload? Met dat programma kan je de rar-bestanden uitpakken. Wanneer het programma geïnstalleerd is hoef je enkel een rechtermuisklik te doen op het bestand en ‘hier uitpakken’ te kiezen.
      Als dat niet lukt voor jou wil ik wel eens bekijken om alles in pdf te zetten (hoewel het meeste al in pdf staat) maar dat gaat tijd kosten. Ik wil me niet vastpinnen op een datum dus ik kan niet zeggen tegen wanneer dat in orde zou zijn.

      Laat je nog weten of het met Winrar wel lukt?

      Like

    • Dat is op komst 😉 Ik probeer kern per kern er op te zetten zodat ik niets vergeet. Als je een volger bent krijg je een mail telkens ik iets post en anders kan je geregeld eens komen kijken. Alvast bedankt voor je interesse 😀

      Like

  2. Anoniem zegt:

    Superleuk!
    Ik sta nog maar een paar maanden terug in het eerste leerjaar. In het begin van mijn loopbaan heb ik daar al gestaan en was mijn hart er aan verloren. Nu kreeg ik in mijn vaste school de kans om terug te gaan en heb deze met 2 dankbare handjes genomen. Nu zijn al mijn lessen in hoekenwerk gegoten en deze site helpt mij enorm om de leerlingen de leerstof extra te laten inoefenen.
    Nu de prenten van de woordmatten vind ik persoonlijk heel mooi, waar kan ik deze vinden om in mijn eigen gemaakte spelletjes en materialen te gebruiken.
    (Wij gebruiken op school geen Vll maar ik kan de materialen perfect inzetten in mijn lessen)

    Like

  3. Kitty zegt:

    Dankjewel voor het maken en delen van dit geweldige materiaal. Ik had het dobbelsteenlezen gevonden via pinterest maar ben blij dat ik de “bron” nu gevonden heb. Het spiegellezen gaat een grote hit worden 🙂

    Like

  4. Esje zegt:

    Ik ben blij je Site via Pinterest ontdekt te hebben!

    Met betrekking tot de opslag van je materialen wilde ik je link naar het ladeblok openen. Deze is echter niet meer actief??
    Zou je me kunnen vertellen of je al een handige manier hebt gevonden om alles in op te bergen?

    Groetjes Esther

    Like

    • Dag Esther,

      In het ladenblok stop ik de spelletjes die de kinderen op dat moment kunnen spelen. Ik heb er zo 3 in de klas (rekenen, schrijven, taal). Blijkbaar verkoopt FUN deze niet meer. Ik heb vlug ge-googled en er zijn wel enkele winkels die het nog aanbieden. Mijn ladenblokken zijn van het merk Allibert en hebben elk 10 laden. Collega’s van me hebben eenzelfde ladenblok + een kleinere met 4 schuiven (deze zijn dan groter) uit action/Aldi … . Je moet zelf bekijken wat er in jouw klas kan en wat er voor jou en je groep werkt. Ook het budget dat de school ter beschikking stelt zal een rol spelen. Ik mag op dat gebied zeker niet klagen maar heb er zelf ook heel wat geld in gestopt (tip: wacht op de solden, kijk op tweedehands sites, bezoek de koopjeshoek van de ikea).

      De spelletjes die niet gebruikt worden bewaar ik in een trofast-kast van ikea.
      Materiaal die de kinderen nodig hebben om de spelletjes te spelen (dobbelstenen, wasspelden, mini-loco’s, …) plaats ik in de middenste rijen van een kallax kast. De onderste en bovenste rij gebruik ik dan om leesboeken, veilig en vlotjes, rapporten, … in op te bergen.

      Momenteel ben ik zelf nog aan het uitzoeken hoe ik dit systeem kan verbeteren want het loopt toch niet zo vlot als ik zou willen. Nu zit alles van kern 1 en 2 door elkaar in dezelfde bak. Hetzelfde geldt voor de andere kernen. Om de geschikte spelletjes uit te zoeken heb ik wel wat tijd nodig. Dus naar volgend jaar toe is dit een werkpunt! Tips zijn welkom 😉
      Het ontlenen van de spelletjes gaat wel vlot. Ik heb velcro op alle laden geplakt en de kinderen hebben een kaartje met daarop hun nummer dat ze op de lade plakken waar ze iets uit nemen. Als ze klaar zijn weten ze in welke lade het spelletje hoort doordat ze hun nummer zien hangen.

      Hopelijk heb ik je hiermee wat verder geholpen. Als je nog vragen hebt dan stel je ze maar!

      Like

      • Dat hangt van het type spel af (of van wat ik nog aan bakjes/zakjes/… liggen heb). Je kan in de action heel goedkoop doosjes vinden waar je kaartjes/blokken/letterkaarten in kan bewaren. Telpuzzels (zoals deze: deze) bewaar ik in enveloppes. Mijn systeem staat nog niet op punt maar de kinderen trekken er goed hun plan mee. Doe vooral wat voor jou en jouw klas werkt!

        Like

  5. Anoniem zegt:

    Hey,

    een dikke duim voor je knappe materialen en originele ideeën!!!
    Ik ben via via op je site geraakt en mijn printer en lamineerapparaat draait overuren 😉
    Ik ben een kleuterjuf en sta het grootste stuk van mijn loopbaan in het bijzonder onderwijs. De laatste 3 jaren heb ik een eigen klas en dit is een speelleerklas, dus we werken op het niveau leerstof laatste kleuterklas – begin 1ste leerjaar. Wie klaar is om met lezen, rekenen of schrijven te starten, doet dit, op eigen tempo en met veel herhaling.
    Ook het leren zelfstandig leren werken is een belangrijk iets in mijn klas…

    En dan komen jouw materialen super van pas! Op dit moment heb ik 2 leesgroepjes met verschillende niveau’s, dus als ik instructie geef aan 1 groepje, moeten de andere zelfstandig kunnen werken, en dit is niet altijd even gemakkelijk…

    Ook je auditieve knijpkaarten zijn een favoriet van mij, die ik ook wil gebruiken met mijn niet lezers, tijdens de auditieve training.

    Dus een dikke merci, ik ben heel blij met deze materialen!

    Like

      • Anoniem zegt:

        Hey,

        volgend schooljaar ga ik een klas hebben met oudere lln in bijzonder onderwijs.
        De lln hebben vll van kern 1 – 5 doorlopen en starten bij mij met kern 6.
        Ik wil in mijn klas dan ook gaan starten met een lees, schrijf en rekenhoek om het zelfstandig werk te bevorderen en dacht meteen eraan om enkele materialen te gebruiken van jou, aangezien ze goed aansloegen bij mijn jongere kids dit schooljaar!

        Staan alle materialen van kern 6 erop of heb je er nog thuis liggen?
        Zoniet, heb ik wel interesse voor de klikklakvellen, de woordmatten, mini – loco, …

        Ik kijk uit naar je reactie!
        Alvast bedankt op voorhand!

        groetjes!

        Like

      • Ik heb nog klikklakvellen, de auditieve knijpkaarten, pocket loco en woordmatten. Mini loco’s heb ik niet. Ik hoop de materialen zo snel mogelijk voor je te uploaden!

        Like

  6. Esther zegt:

    Hallo Juf!

    Ik had de vraag of je ook materiaal voor kern 8 en 9 hebt, zoals woordmatten en dobbelsteen lezen? Als dat zo is, hoor ik het graag! Ik zou er gebruik van willen maken 🙂

    Groetjes

    Like

    • Hey, als je op de blog komt zie je rechts onderaan in het hoekje een knop ‘volg’ (of zoiets). Als je daar op klikt kan je je aanmelden om automatisch een mail te krijgen telkens ik een nieuw bericht post. Groetjes

      Like

  7. Laura zegt:

    Hallo
    Ik heb jouw site gisteren ontdekt, helemaal top!
    Nu is mijn vraag, zijn de materialen gemaakt op VLL kimversie of de 2e maanversie?
    Groetjes

    Like

    • Hallo,

      ik gebruik zelf de 2e maanversie. Alle spelletjes zijn dus met die prenten en voor mijn klas gemaakt. Maar als je de aanbreng van de letters in de kim-versie bekijkt zie je dat die gelijk loopt met de 2e maanversie (uitgezonderd van de ‘k’, die komt al in start ipv kern 3). Per kern worden dezelfde letters aangebracht alleen kan de volgorde binnen de kern verschillen. Veel spelletjes zal je dus kunnen gebruiken ook al gebruik je de kim-versie. Hopelijk vind je iets bruikbaars!

      Like

  8. Anoniem zegt:

    Hey Juf 1B

    Ik sta dit jaar voor het eerst in het eerste leerjaar en ben via pinterest op jouw site gekomen.
    Ik vind jouw spelletjes van vll de max!!! Ik heb net enkele spelletjes van kern 1 uitgetest en de kinderen zijn er ook voor te vinden.

    Nu ben ik zelf ook graag bezig met het in elkaar steken van leerrijke spelletjes en vroeg mij af waar jij de prentjes vandaan haalt.
    Ik vind het leuk dat het net dezelfde prentjes zijn dan de handleiding, en was al begonnen met een deel in te scannen, maar toen ik jouw materiaal zag hoopte ik op een eenvoudigere manier.
    Kan jij mij daar bij helpen?

    Groetjes
    Juf 1A 😉

    Like

    • Helaas, de scanner is je beste vriend 😉 + het knipprogramma op de computer! Als je de letterzetter hebt en een kopieerapparaat dat ook kan scannen, kan je de blaadjes wel automatisch laten scannen. Dat scheelt een hoop tijd! Let er wel op dat je scant op een hoge resolutie zodat je afbeeldingen voldoende kan vergroten zonder pixels te zien.
      Als je liever de afbeeldingen uit de werkboekjes gebruikt, is het handig om via het online programma (leerkrachtmodule) de prentjes te knippen via een knipprogramma. Nadeel van deze manier is dat je ze niet zo sterk kan vergroten als diegene die je inscant.

      Veel werkgenot! En laat zeker weten wat je gemaakt hebt!

      Groetjes

      Like

  9. Anouchka zegt:

    hey juf,

    Bedankt voor alle mooie materialen die je post. Heel mooi en handig materiaal zeker als je met verschillende niveaugroepen werkt. We gebruiken in de klas heel graag de woordmatten, leesrupsen, locco, schrijfblaadjes en pocket loco’s. Ik heb intussen ook een spelletje gemaakt naar analogie van het snake en ladderspel om te lezen. Dat vinden ze ook super. Picco piccolo is ook erg handig in gebruik vind ik.
    Ik kan de bestandjes van pocket loco 1,2 en 3 niet downloaden. Bestaan die ook in PDF?

    MVG,
    Anouchka

    Like

  10. Hoi,

    Ontzettend bedankt voor al jouw mooie materialen.
    Ik zal hier samen met de kinderen veel plezier aan beleven.
    Nu moet mijn lamineerapparaat even overuren draaien, maar dat is het volgens mij meer dan waard.
    Je moet hier heel veel tijd en energie in hebben gestoken en ik vind het daarom ook erg belangrijk dat je weet dat dit gewaardeerd wordt.
    Ik ben erg blij met de materialen die jij gemaakt hebt.
    Dankjewel!

    Like

  11. Alie zegt:

    Hallo. Wat een prachtige en leerzame ideeën en documenten staan er op deze website. Ik kom er alleen achter dat er virussen achter de bestanden zitten. Bij elke download krijg ik een waarschuwing op mijn scherm. Zou u er eens naar willen kijken. Alvast bedankt.

    Like

    • Hey Alie,

      Bedankt voor je interesse!

      Die waarschuwingen zijn pop-ups die mediafire laat zien. Je kan ze gewoon wegklikken. Het is een lastig neveneffect van een gratis dienst. De downloads op zich zijn zeker niet geïnfecteerd. Ik ben op zoek naar alternatieven …
      Laat je vooral niet ontmoedigen!

      Groetjes

      Like

  12. Matthias Tobback zegt:

    Heel mooi en bruikbaar materiaal op deze website! Helaas kan ik niets openen. Hoe zou dat komen? Kan ik het materiaal ook downloaden via pdf?

    Like

Plaats een reactie