Pocket Loco – kern 1

Pocket Loco - Voorkant

Iedereen kent het zelfcorrigerende spel ‘mini loco‘ wel. Pocket Loco is daar een variant van. Ik heb voor de spelhouder kaarten gemaakt om taal en rekenen te oefenen. De kaarten passen er goed in. Ze zijn iets kleiner dan de originele kaarten zodat de leerlingen ze er makkelijk uit krijgen en alles langer mee gaat. (We knippen, kleven en lamineren al genoeg! 😉 )

Bovenaan de kaart zie je de opdracht. Die komt overeen met de opdrachten uit de werkboeken. De leerlingen zouden deze dus moeten kunnen interpreteren. Afhankelijk van de opdracht is het gebruik van de kleuren gegeven of wordt er verondersteld dat een goed antwoord de groene kleur krijgt. De kaart hieronder is een voorbeeld van de laatste mogelijkheid. Dit bespreek je best eens met je leerlingen. Maar een echt probleem vormt dit niet.

Pocket Loco - Voorkant visueel  Pocket Loco - Voorkant visueel 2

Om hun antwoorden kenbaar te maken, verzetten de leerlingen aan de rechterkant de knopjes. Ze kunnen zo een groene of een rode kleur tonen, afhankelijk van hun antwoord. Zijn ze klaar dan draaien ze de kaart (en niet het hele spel!) om in de houder en controleren ze adhv de kleurcode of ze juist waren. Komt de kleurcode overeen met de kleuren van de knopjes dan was alles juist.

Pocket Loco - VoorkantPocket Loco - Achterkant        

Elke kaart heeft bovenaan, in de opdrachtbalk, ook een pictogram van het structureerwoord waarvoor de kaart kan gebruikt worden.

Ik heb mijn pocket loco’s bij bol.com besteld. Als je deze niet wil/kan bestellen, zou je ook rode en groene wasknijpers kunnen gebruiken. Ik heb voor de pocket loco’s gekozen omdat ik al genoeg spelletjes had in de vorm van knijpkaarten. Deze spelvorm biedt een andere opzet aan en stimuleert bijgevolg ook het enthousiasme.

De pocket loco’s voor kern 1 bevatten voor elk structureerwoord oefeningen op auditieve (eerste foto) en visuele (tweede/derde foto) discriminatie. Per structureerwoord krijg je dus 4 (2 keer 2) kaarten. Enkel het structureerwoord ‘en’ heeft alleen oefeningen op auditieve discriminatie.

Elk document bevat 2 kaarten. Deze staan boven elkaar. De bedoeling is dat je elke kaart uitknipt, dubbel vouwt en dicht kleeft. Nadien kan je ze ook nog lamineren.

Je kan de kaarten hier downloaden in kleur (zoals op de foto’s te zien is) of hier in zwart-wit (als je op school geen kleurenprinter hebt). Dan moet je wel nog zelf de nodige vakjes inkleuren met potlood.

Advertenties

2 gedachtes over “Pocket Loco – kern 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s